Cykeltips och regler
Cykeltips och regler för cykling i Sunne Bike Park
Dessa regler gäller i Sunne Bike Park. Läs också SLAOs ”Lilla Gröna”
Regler i Sunne BikePark
- All cykling sker på egen risk!
Varje åkare ska ha sin egen olycksfallsförsäkring. - Använd alltid fullface-hjälm. Vi rekommenderar även ryggplatta, knä- eller benskydd och armbågsskydd samt handskar. En s k body armor inkluderar oftast både rygg- och armbågsskydd samt även axelskydd och eventuellt även skydd för bröstkorgen.
- Välj cykelled som passar din nivå och börja alltid dagen på en lägre nivå för att komma igång.
- Följ skyltar och anvisningar, de är där för att hjälpa dig undvika olyckor.
- Anpassa farten efter väglag och den sikt du har och tänk på att du alltid har väjningsplikt för framförvarande åkare (eftersom de sannolikt inte vet om att du ligger bakom).
- Visa hänsyn och hjälp andra som råkat ut för en olycka eller meddela personal på området om eventuella tillbud.
- Om du behöver stanna, undvik att stanna på platser med skymd sikt (efter en kurva, bakom ett hopp, etc). Använd gärna stopplatser eller ställen där du kan stanna vid sidan om själva leden.
- Du är ansvarig för din cykel. Följ dessa cykeltips och regler och se till att din cykel är väl fungerande innan du ger dig ut. Se även till att den inte smutsar ner eller skadar andra personer. Detta gäller även i liften och vi tar inte ansvar för skador som uppkommer när cykeln transporteras i liftarna.
- Alkohol och droger går inte så bra ihop med utförscykling då de påverkar reaktions- och bedömningsförmågan på ett negativt sätt. Märkbart påverkade personer avvisas från cykelparken.
- Visa respekt för naturen! Undvik att störa djur i onödan och lämna inte skräp kvar i naturen.
- Cykelparken får ej beträdas efter att liftarna har stängt. När liftarna inte är öppna räknas området som byggarbetsplats och därför kan det finnas fordon och arbetsredskap i lederna i samband med att vi gör underhåll mm. Med undantag för pumptracken och barnbanorna är det därför inte tillåtet att cykla i lederna efter stängning.
- Liftkorten är personliga. Personer som försöker åka lift utan giltigt liftkort kan krävas på en avgift på 500 SEK.
- Villkor för liftkorten hittar du i SLAOs Lilla Gröna Viktigt att veta om liftburen cykling.
- Se till att styret respektive sadelklämman är ordentligt åtdragen innan du tar släpliften respektive stolliften.
- Vi tar inte ansvar för skador som uppkommer när cykeln transporteras i liftarna
- Vi har två olika liftar under sommaren, stolliften som du hänger cykeln i på sidan, och släpliften som du krokar fast i styret och rullar med uppför liftspåret. För de lite nyare rekommenderar vi stolliften de dagar den är öppen.
Tips till dig som är ny på att cykla downhill
- Använd helst en heldämpad cykel, d v s med dämpning både fram och bak. Det ger dig bättre komfort och kontroll när du cyklar utför i våra leder. Har du inte en egen cykel så hyr en av oss.
- Sänk sadeln så lågt det går när du cyklar utför (se även till att sadeln inte sitter löst när du ska ta stolliften).
- Stå upp på pedalerna med lätt böjda ben och armbågar så får du rätt balans och en bra möjlighet att mjukt jobba med kroppen på cykeln när du tar dig an ledernas utmaningar.
- Håll blicken ca 10 meter framför dig så du hinner anpassa cyklingen efter ledens utmaningar.
- Tänk på att bromsa rätt, det innebär att du behöver hålla koll på vad som är fram- respektive bakbroms och använda bakbromsen lite mer. Tänk även på att bromsa innan du går in i kurvorna, inte när du är i dem.
- Blöta, isiga eller leriga ytor ger markant sämre grepp och du bör hinna stanna för oförutsedda hinder bakom kurvor eller skymmande terräng. Sänk därför farten så du behärskar vädrets och ledens utmaningar.
- Håll tryck på framhjulet så du behåller styrningsförmågan. För mycket bakvikt gör att framhjulet får förminskad kontakt med underlaget och då försämras din styrförmåga (undvik därför att ”backa bak” på cykeln när du blir rädd för det du har framför dig).
- Cykla i mesta möjliga mån i mitten av lederna då kanterna kan vara lösa, speciellt i nya banor som inte satt sig än.
- Gå in högt i början av en velodromkurva och gå ut lågt. Gör du tvärtom finns risken att du rullar ur kurvan när farten och krafterna ökar.
- Vad gäller våra banor så är Jungfru Spaak, Carelius och Baltasar alla sådana att det går att rulla igenom utan att behöva lämna underlaget. De hopp, dropp och andra tekniska moment som ingår i respektive led går att rulla över eller vid sidan av.
- Börja alltid en ny bana lugnt och behärskat i lägre fart och öka sedan tempot i takt med att du känner dig bekväm med banan och med cyklandet.
- Ett tips vid första besöket är att börja med den gröna leden Jungfru Spaak och bekanta dig med både liftåkandet och utförscyklandet för att efter några åk där testa vår blåa led Carelius. Kanske vill du sen tillbringa lite tid i vårt övningsområde för att öva på olika moment för sig för att sedan kunna klara de tekniska bitarna i Carelius på ett bättre sätt.
Rekommenderad skyddsutrustning
Redo att köra igång i cykelparken
Cykeläventyr
för alla
Cykellederna i Sunne passar både nybörjare och de som söker riktiga utmaningar. Utförsåkning på cykel kan, precis som skidåkning, vara en perfekt familjeaktivitet.
Uthyrning
Hos oss kan du hyra det du behöver för en rolig och säker cykelupplevelse.
Banor för alla
Hos oss kan du få en rolig cykelupplevelse oavsett tidigare erfarenhet.
Restaurang & Toppstuga
Njut av god mat och dryck tillsammans med en fantastisk utsikt
Familjevänligt
Hos oss kan hela familjen trivas och få utmaning på sin egna nivå.
Boenden
I Sunne finns ett brett utbud av mysiga och prisvärda boenden.
Camping
Hos oss kan du ställa din husbil eller husvagn precis vid backen.
Passa på att köpa säsongskort hos oss!
Utnyttja cykelsäsongen till max och köp ett säsongskort till dig själv, eller ge bort en uppskattad present till någon du tycker om.